Global Vibes
| Moules avec frites med ailoi
Moules frites 1 kg blåmusslor 3 vitlöksklyftor 2 schalottenlökar 3 dl vitt vin 2 dl vispgrädde 50 g smör olivolja och salt
Aioli (räcker till fler men är svår att göra mindre av) 1 vitlöksklyfta 1 tsk pressad citronsaft 1 tsk dijonsenap 2 äggulor ¾ dl olivolja ¾ dl rapsolja salt
Pommes frites 400 g stor, fast potatis frityrolja och salt
Moules Skrubba musslorna noga och låt dem ligga i kallt vatten ca 30 minuter. Släng musslor som är öppna om de inte stänger sig när du knackar på dem. Lyft upp musslorna i ett durkslag och låt de rinna av. Skala och hacka vitlök och schalottenlök. Värm en kastrull till högsta temperatur med olja, lök och vitlök. Tillsätt musslorna och låt det fräsa i ca 1 minut. Slå på vinet och en nypa salt och lägg på locket. Koka musslorna i ca 3–5 minuter tills de öppnar sig. Dra av kastrullen från värmen och lyft upp musslorna. Koka upp buljongen på nytt och sila den sedan. Koka upp musselbuljongen tillsammans med grädden och koka i ca 10 minuter tills ca 5 dl återstår. Mixa ner smöret och blanda ner musslorna.
Aioli Riv ner vitlöken i en matberedare. Tillsätt citronsaft, senap, äggulor och en nypa salt. Starta matberedarem och tillsätt oljan i en jämn stråle till en tjock och fin aioli. Späd med några droppar vatten om aiolin känns för tjock och smaka av om mer salt behövs.
Pommes frites Skala potatisen och skär i 1-centimeters tjocka stavar. Värm frityroljan i en kastrull eller fritös till 160 C och fritera ca 5 minuter, tills de har en ljus brynt färg. Lyft upp pommes fritesen och lägg de på ett dubbelvikt hushållspapper tills de har svalnat. Värm då upp oljan igen och upprepa proceduren. Värm upp oljan en sista gång precis före servering och fritera dom då till en brynt och knaprig yta. Lyft ur pommesen och lägg de i en bunke. Vänd runt de i bunken tillsammans med salt och servera direkt. |
Frasig fläskschnitzel med krämig potatis- och surkålssallad
Krämig potatis- och surkålssallad 400 g kokt potatis 100 g pickels (avhälld) 200 g surkål 2 msk dijonsenap 200 g majonnäs ½ dl hackad persilja salt och svartpeppar
Frasig fläskschnitzel 4 skinkschnitzlar a ca 125 g (av skininnanlår eller urbenad kotlettrad) 2 ägg 3 dl panko 1 dl vetemjöl salt och smör
Till servering 4 citronklyftor 4 saltgurkor
Krämig potatis- och surkålssallad Tärna potatisen och hacka pickels och lägg i en bunke. Häll av och tillsätt surkålen. Tillsätt senap, majonnäs och persilja. Blanda ihop alltsammans och smaka av med salt och svartpeppar.
Frasig fläskschnitzel Lättvispa äggen och lägg panko och mjöl på varsin tallrik. Salta och peppra schnitzeln och panera den sedan först i mjölet, sen i ägget och sist i pankon. Värm en stekpanna med en rejäl klick smör till medelhög temperatur. Stek schnitzeln några minuter till en gyllene och en frasig yta.
Servering Servera schnitzeln med potatissalladen, citron och saltgurka. | |
Libabröd med kryddig kyckling, grillade grönsaker, hummus och myntayoghurt
Myntayoghurt 2 dl matlagningsyoghurt ½ dl hackad mynta salt och svartpeppar
Hummus 1-2 vitlöksklyftor 500 g kokta kikärtor ½ dl tahini (sesampasta) ½ dl vatten 3 msk olivolja ½ granatäpple salt och olivolja
Grillad kyckling och grönsaker 500 g kycklinglårfilé 2 msk ras el hanout (vill du göra din egen se sidan?) 150 g zucchini ½ citron ½ dl hackad persilja salt och olivolja
Till servering
Myntayoghurt Blanda ingredienserna till myntayoghurten och smaka av med salt och peppar.
Hummus Finhacka vitlöken och mixa samtliga ingredienser. Toppas hummusen med granatäppelkärnor och lite extra olivolja.
Grillad kyckling och grönsaker Gnid in kycklingen i kryddorna, lite salt och olivolja och låt det marinera i ca 15 minuter. Grilla kycklingen ca 5 minuter på varje sida till den har en fin grillad yta och är genomstekt. Skär upp kycklingen före servering.
Servering Värm bröden före servering och servera med alla goda tillbehör. | |
Smashed LA burger
Smashed burger 600 g grovmald högrevsfärs med minst 20 % fett 8 skivor cheddarost salt och svartpeppar
Till servering 2 avokados 4 hamburgerbröd 100 g majonnäs 4-8 salladsblad 100 g picklad lök
Smashed burger Forma 4 bollar av färsen. Värm en stekpanna till hög temperatur. Lägg ner burgarna i pannan och pressa försiktigt med en hamburgerpress eller undersidan av en kastrull till en ca 1 ½ cm tjock burgare. Salta och peppra hamburgarna och stek dem ca 2 minuter på varje sida eller till önskad stekgrad. Lägg på ostskivorna i slutet av stekningen så att osten får smälta.
Servering Skiva tomat och avokado. Rosta hamburgerbröden i en torr stekpanna på medelhög temperatur. Bred majonnäs på brödens snittytor och montera ihop hamburgaren. |