Global Vibes

Recept


Global Vibes

Mat från hela världen

 

Moules avec frites med ailoi

 

Moules frites

1 kg blåmusslor

3 vitlöksklyftor

2 schalottenlökar

3 dl vitt vin

2 dl vispgrädde

50 g smör

olivolja och salt

 

Aioli (räcker till fler men är svår att göra mindre av)

1 vitlöksklyfta

1 tsk pressad citronsaft

1 tsk dijonsenap

2 äggulor

¾ dl olivolja

¾ dl rapsolja

salt

 

Pommes frites

400 g stor, fast potatis

frityrolja och salt

 

Moules

Skrubba musslorna noga och låt dem ligga i kallt vatten ca 30 minuter. Släng musslor som är öppna om de inte stänger sig när du knackar på dem. Lyft upp musslorna i ett durkslag och låt de rinna av. Skala och hacka vitlök och schalottenlök.

Värm en kastrull till högsta temperatur med olja, lök och vitlök. Tillsätt musslorna och låt det fräsa i ca 1 minut. Slå på vinet och en nypa salt och lägg på locket.

Koka musslorna i ca 3–5 minuter tills de öppnar sig. Dra av kastrullen från värmen och lyft upp musslorna. Koka upp buljongen på nytt och sila den sedan.

Koka upp musselbuljongen tillsammans med grädden och koka i ca 10 minuter tills ca 5 dl återstår. Mixa ner smöret och blanda ner musslorna.

 

Aioli

Riv ner vitlöken i en matberedare. Tillsätt citronsaft, senap, äggulor och en nypa salt. Starta matberedarem och tillsätt oljan i en jämn stråle till en tjock och fin aioli. Späd med några droppar vatten om aiolin känns för tjock och smaka av om mer salt behövs.

 

Pommes frites

Skala potatisen och skär i 1-centimeters tjocka stavar. Värm frityroljan i en kastrull eller fritös till 160 C och fritera ca 5 minuter, tills de har en ljus brynt färg. Lyft upp pommes fritesen och lägg de på ett dubbelvikt hushållspapper tills de har svalnat. Värm då upp oljan igen och upprepa proceduren. Värm upp oljan en sista gång precis före servering och fritera dom då till en brynt och knaprig yta. Lyft ur pommesen och lägg de i en bunke. Vänd runt de i bunken tillsammans med salt och servera direkt.

Frasig fläskschnitzel med krämig potatis- och surkålssallad

 

Krämig potatis- och surkålssallad

400 g kokt potatis

100 g pickels (avhälld)

200 g surkål

2 msk dijonsenap

200 g majonnäs

½ dl hackad persilja

salt och svartpeppar

 

Frasig fläskschnitzel

4 skinkschnitzlar a ca 125 g (av skininnanlår eller urbenad kotlettrad)

2 ägg

3 dl panko

1 dl vetemjöl

salt och smör

 

Till servering

4 citronklyftor

4 saltgurkor

 

Krämig potatis- och surkålssallad

Tärna potatisen och hacka pickels och lägg i en bunke. Häll av och tillsätt surkålen. Tillsätt senap, majonnäs och persilja. Blanda ihop alltsammans och smaka av med salt och svartpeppar.

 

Frasig fläskschnitzel

Lättvispa äggen och lägg panko och mjöl på varsin tallrik. Salta och peppra schnitzeln och panera den sedan först i mjölet, sen i ägget och sist i pankon. Värm en stekpanna med en rejäl klick smör till medelhög temperatur. Stek schnitzeln några minuter till en gyllene och en frasig yta.

 

Servering

Servera schnitzeln med potatissalladen, citron och saltgurka.

Libabröd med kryddig kyckling, grillade grönsaker, hummus och myntayoghurt

 

Myntayoghurt

2 dl matlagningsyoghurt

½ dl hackad mynta

salt och svartpeppar

 

Hummus

1-2 vitlöksklyftor

500 g kokta kikärtor

½ dl tahini (sesampasta)
3 msk pressad citronjuice

½ dl vatten

3 msk olivolja

½ granatäpple

salt och olivolja

 

Grillad kyckling och grönsaker

500 g kycklinglårfilé

2 msk ras el hanout (vill du göra din egen se sidan?)
2 paprikor

150 g zucchini

½ citron

½ dl hackad persilja

salt och olivolja

 

Till servering
4 libabröd
olivolja

 

Myntayoghurt

Blanda ingredienserna till myntayoghurten och smaka av med salt och peppar.

 

Hummus

Finhacka vitlöken och mixa samtliga ingredienser. Toppas hummusen med granatäppelkärnor och lite extra olivolja.

 

Grillad kyckling och grönsaker

Gnid in kycklingen i kryddorna, lite salt och olivolja och låt det marinera i ca 15 minuter.

Grilla kycklingen ca 5 minuter på varje sida till den har en fin grillad yta och är genomstekt. Skär upp kycklingen före servering.
Skiva zucchinin och skär paprikorna i stora bitar. Salta grönsakerna och vänd de i olivolja. Grilla de på hög temperatur till fin grillad yta. Grilla citronhalvan och pressa lite saft över grönsakerna. Häll på lite god olivolja och strö över persiljan.

 

Servering

Värm bröden före servering och servera med alla goda tillbehör.

Smashed LA burger

 

Smashed burger

600 g grovmald högrevsfärs med minst 20 % fett

8 skivor cheddarost

salt och svartpeppar

 

Till servering

2 avokados

4 hamburgerbröd

100 g majonnäs

4-8 salladsblad

100 g picklad lök

 

Smashed burger

Forma 4 bollar av färsen. Värm en stekpanna till hög temperatur. Lägg ner burgarna i pannan och pressa försiktigt med en hamburgerpress eller undersidan av en kastrull till en ca 1 ½ cm tjock burgare. Salta och peppra hamburgarna och stek dem ca 2 minuter på varje sida eller till önskad stekgrad. Lägg på ostskivorna i slutet av stekningen så att osten får smälta.

 

Servering

Skiva tomat och avokado. Rosta hamburgerbröden i en torr stekpanna på medelhög temperatur. Bred majonnäs på brödens snittytor och montera ihop hamburgaren.