Vimpelgatan 7 kök

Det personliga köket


Det personliga köket

Vimpelgatan 7 i Västra Hamnen, Malmö

”Varje gång jag lagade mat flagnade den vita färgen oroväckande från de vita köksluckorna. Med oplanerad förvaring blev skåpen snabbt fyllda. Ständigt letande efter något som trängts in där det fanns ledigt utrymme. Att vara två och laga mat tillsammans på ca 60 cm lång vask med dålig belysning kanske kan tyckas mysigt – men det blev mest jobbigt”

Köpte sitt drömboende

Hösten 2019 köpte Anna sin lägenhet på 54 kvm på Vimpelgatan 7 för ca 2,5 miljoner kronor. Hon var överlycklig. Från 5:e våningen såg Anna framtidsutsikter mot Malmö Live, och skyskrapan Turning Torso. Från ytterdörren och ut i den inglasade trappen såg hon möjligheter mot Köpenhamn på andra sidan Öresund. Med bara 100 meter till närmaste badplats och 30 min promenad till Malmös pittoreska centrum låg ett fantastiskt liv för hennes fötter.

 

 

  

 

 

Annas önskelista

- Personligt, naturfärger, varm helhetsupplevelse

- Integrerat kök och vardagsrum med gemenskap

- Mer arbetsplats och matplats

- Mer förvaring och nya moderna energisnåla vitvaror som är tysta och lättskötta.

- Hållbara material som skapar värde och kan förändras med tiden om man vill.

- Bra belysning som både för ögat och stämningen.

Varför renovera?

2023 bestämde Anna sig för att renovera sin mycket ytmässigt välplanerade lägenhet. Denna stora etta har en öppen planlösning med en sovalkov med utsikt över Västra Hamnen med en ”Malmö-by-night-upplevelse”. En 8 meter lång paradbalkong. En entré med platsbyggd klädförvaring med skjutdörrar av speglar upp till tak. Ett generöst badrum med tvättmöjligheter.

 

Men lägenheten var vit och tråkig. Solbrända gulnande parkettgolv och med bullrande vitvaror som genererade höga elräkningar. Lägenheten levde inte alls upp till Annas personliga smak och saknade den funktionalitet och alldeles egna hemkänsla.

 

 

 

  

 

Planering och förberedelse av kök

- Funktionalitet: Lista vad du vill förändra.

- Budget: Sätt ett tak för budget både för köksinköp och genomförande.

- Stil och design: Samla bilder och uppslag och skapa moodboards och planritningar.

- Materialval: Ta hänsyn till hållbarhet, underhåll och din budget.

- Förvaring: Analysera dina behov och planera för hur du ska förvara din mat och köksutrustning.

- Belysning: Överväg olika belysningsalternativ, som takbelysning, undercabinet-belysning och accentbelysning för att skapa en funktionell och stämningsskapande atmosfär.

- Professionell hjälp: Det är fördelaktigt att anlita en professionell köksdesigner eller entreprenör för att få expertråd och hjälp med planering, design och installation.

 

Genom att noggrant överväga dessa faktorer och prioritera dina behov och preferenser kan du skapa ett kök som är både funktionellt och estetiskt tilltalande för dig och din livsstil.

Vision och inspiration

Vad är din personlighet? Hur hittar du din kökskänsla? Osäkerheten kring vad man ska välja kan kännas skrämmande och därför är det viktigt att lägga tid på den kreativa fasen vid en köksrenovering. Med överväldigande valmöjligheter av färger, material, inspiration, lösningar och moderna tekniska lösningar kan det ta stopp. Börja med att ta fram en planritning och moodboard! Ta tidigt hjälp av Noblessa professionella köksdesigners!

 

 

 

Köksdesigner - Noblessa Norrköping

 

 

  

 

Några lärdomar

- Låt renoveringen ta tid och stressa inte. Gör en generös tidplan.

- Var beredd på att det kan uppstå utmaningar som du inte räknat med.

- Låt köksproffs mäta och rita ditt kök och att de har en bra kontakt med byggaren direkt.

- Försök att få koll på alla ritningar och hur köket ska monteras innan köket anländer.

- Var noga med att tidigt koppla in din förening, elektriker, Tv/internetleverantör, bank, vvs, ev larmföretag och kolla upp parkeringsmöjligheter för alla hantverkare.

- Magasinera allt i god tid före renoveringsstart.

- Ha en budget för kostnader du absolut inte räknat med som ex extra dragning av el eller annat.

Demontering och förändring

Det kan vara bra att planera boende på annan ort under renoveringen. Det kan hända saker som man inte räknat med. Inte minst för att alla leveranser tar plats i en liten lägenhet. De flesta byggnationer drar ut på tiden och därför kan det vara bra att lägga luft i planeringen. Renoveringen av Annas lägenhet tog ca 2 månader från beställning, rivning och uppbyggnad.

 

 

  

Resultat

Upplevelsen är mycket personlig och färgstark trots att inredningen präglas av inslag med inspiration av naturen. Kontrasterna är märkbara och skapar en spänning som gör köket mer som en umgängesdel och naturlig del av vardagsrummet. Det färgmålade taket i Burnt Ochre skiftar i intensitet beroende på ljusinsläpp från fönster och belysning. Taket kan upplevas både starkt orange och som ett skimmer av beige. Planeringen av förvaring handlar om vad som används i vardagen längre ner och det som är mer sällan uppe i takskåpen. Den vulkaniska användarvänliga bänkskivan gör det enkelt att laga mat då den tål det mesta. Här finns plats både för vänner och att laga mat tillsammans eller bara ta en AW-drink efter jobbet.

 

  

 

 

- Handtag, guldfärgade -  Metallgrif Goldfarbig

- Bänkskiva Dekton Trilium består av en blandning av färger inspirerade av vulkaniska stenar och har några intensiv grå och svarta inslag. Dekton Trillium är tillverkad med upp till 80% återvunnet material. En ekologisk  bänkskiva. Hög beständighet mot eld och värme – du kan ställa kokkärl direkt på den. Hög beständighet mot fläckar och färgbeständighet.

- Spis ELICA ELICA: Glaskeramikhäll NIKOLATESLA SWITCH GLOW – mycket enkel att rengöra och laga mat på.

 

 

 

 

Val av köksinredning till Vimpelgatan 7

- Köksdesign: Mer öppet kök ända upp till tak, med köksö som fungerar både som matplats och arbetsyta.
- En Noblessa grafitsvart ultramatt lucka (lacklaminat) av luckmodellen Noblessa Divine i kombination med sidor i Bergamo EK på köksön.
- Stämningsfull belysning integrerad i köket samt takbelysning – skenor med spotlights. Allt kan styras digitalt via mobil.
- Köksho och blandare i guld av märket Primy.

 

 

 

 

 

- Ugnar SIEMENS Inbyggnadsugn, SIEMENS mikrovågsugn – är otroligt smart lösning.

- Kyl & frys: SIEMENS Integrerad kyl/frys

- Diskmaskin: SIEMENS Helintegrerad diskmaskin

- Barskåp med svart glas och innerbelysning som kan styras av mobil.

- Färg i kontrast med det svarta köket en av 2023 års trender – att sätt färg på taket – här med färgen Burnt Ochre.

- Ljust trägolv med plankor.

- Vita väggar.

- Barstolar från ILVA.

- Växt på golv – Fikus